onsdag 19 maj 2010

Att slåss mot väderkvarnar

I dagarna lyckades man med det ofattbara att strypa internettillgången för en sökmotor som länkar till torrenter på samma sätt som t.ex. de flesta sökmotorer gör. Att andra har specialicerat sig på att länka till allt, och The pirate bay (fortsättningsvis kallat TPB) främst länkar till delad information, gör dem inte till större lagbrytare.

I sammanhanget kan det vara viktigt att påpeka att t.ex. fria Linux-distributioner (lagligt gratis operativsystem), de som vill göra reklam för sin musik (upphovsmän)och mycket annat lagligt, distribueras genom så kallade fildelningssajter.

I och med det förekommer alltså fullt lagligt informationsutbyte. Och att stänga ner TPB, strider i högsta grad mot alla lagar som garanterar människor frihet att dela information. Om man vid vite hade ålagt TPB att rensa bort torrenter som innehåller sådant som uppenbarligen strider mot av människor vedertagen stiftad lag, då skulle saken vara något annorlunda. Men i nuläget finns ingen noga nagelfaren lag att tillgå. Det man stöder sig på är en lag som ursprungligen stiftades i England 1710 , se SLOWFOX´s förnämliga analys om upphovsrätt.

Lagar måste som allt annat uppdateras och följa med sin tid. I annat fall blir de otidsenliga och felaktiga, kanske tom olagliga. Dessutom måste de vara förankrade i rättsmedvetandet hos människor. Är de inte det, kommer flertalet inte att ta dem på allvar och ägna sig åt ”civil olydnad”. Detta kan i vissa fall vara ”olagligt” men i de flesta fall har demokrati och rättigheter byggts just genom att individer har vågat trotsa påbud som inte är rimliga eller strider mot rättsmedvetandet.

Titta på förbudet att gå mot röd gubbe vilket infördes för ett antal år sedan. Men som idag inte längre är ett brott belagt med straff, eftersom det var omöjligt att lagfara alla som bröt mot lagen.

Men precis som det idag finns de som anser att nedladdning av information är att likställa med bankrån. Finns också de som står och väntar vid röd gubbe, även om det råkar vara på en landsväg i ödemarken. Där det inte syns en bil på flera kilometer åt något håll. Hade dessa varit i majoritet idag, skulle det fortfarande finnas speciella spanare mot såna som går mot rött ljus.

Det som nu händer när piratpartiet, som i demokratisk ordning är invalt i EU. Ger bandbredd åt TPB, är att frågan ställs på sin spets. Man ger bandbredd åt TPB´s sökmotor och sida, inte trackern. Det blir en rejäl huvudvärk åt dem som vill strypa fildelningen. Nu är det ett av folket erkänt demokratiskt politiskt parti som, ger sig in i striden för det de alltid säger sig ha trott på. Och ifall det skulle lyckas att få en domstol eller två att olagligförklara sökmotorer. Ja då får tom nöjesindustrin slå igen. Precis som resten av världen idag, är Internet ett verktyg som vi svårligen skulle klara oss utan. Kanske vore det bäst för alla lobbyister att inse det gamla talesättet.
”Om du inte kan besegra dem, förena dig med dem.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar