torsdag 20 maj 2010

Lynchning

Det har i alla tider förekommit lynchmobbar som har ägnat sig åt rättsskipning utan att skulden är bevisad. Ett gemensamt är att en lynchning föregås av en uppiskad stämning. Där man inbillat tillräckligt många att ett avskyvärt brott har begåtts, och att man inte kan vänta på att gärningen bevisas. I vår tid finns tre anledningar till att lyncha.
Misstankarna är nummer ett: Påstådd våldtäkt, Två: påstådd pedofili, Tre: Fildelning.
Två av de misstänkta brotten är våldsamma och innebär svår fysisk och/eller psykisk skada på offret, ett av de påstådda brotten innebär eventuell utebliven ekonomisk vinst, enbart!

På vilket sätt ett eventuellt brott mot en upphovsrättslag, kan buntas ihop med kraftigt våld vilket bevisligen kostar både offret och samhället i stort, enorma summor i form av sjukvård, kriminalvård, psykvård, kort sagt skattebördor för var och en samt omätligt lidande för offren. Är ofattbart för alla som klarar av att kritiskt granska proportionerna (jämförelsen mellan skador). Men idag är vissa beredda till att offra personlig frihet för att garantera att människor som ägnar sig åt fildelning kan sättas åt med alla tillbuds stående medel.
Att man stryper access till Internet är helt OK, så länge bara de "grova brottslingarna" fångas.
Man brukar jämföra stängningen av webbsidor som länkar till upphovsskyddat material med att det är samma som att stänga posten, på grund av att vissa skickar farligt eller olagligt material genom den. Eller att man stämmer Vägverket för att de tillhandahåller vägar som gör att rånare kan fly via dem efter att ha begått ett bankrån. Men många verkar inte se skogen för alla trän som står i vägen (ett talesätt som betyder att man inte ser hur det ligger till eftersom det är för mycket som stör). Hur många tänker sig t.ex. scenariot att de inte kommer åt sitt företags e-post eller ens sin privata. Eftersom den ISP de utnyttjar, ligger på en server som råkade stå i samma lokal där en misstänkt fildelningsserver fanns. Och för att kunna vara säker på att klämma åt fildelare, lynchades alla webbservers även den som inte var bevisat skyldig till någonting. Det borde inte vara så svårt att inse faktum. Om man skjuter en mygga med kanon, är risken stor att bostadshuset eller människorna bakom myggan, faller omkull som "lök på laxen" (ytterligare ett talesätt som kort sagt innebär "för mycket").

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar