torsdag 10 juni 2010

Bla, bla, bla, blah...

Sverige är fantastiskt,när det gäller att sätta meningslösa Svenska ord på det som händer utomlands. Nu har t.ex. väljarna i demokratisk ordning röstat fram det ”främlingsfientliga” partiet i Nederländerna. Ordet främlingsfientlig har ingen distinkt betydelse. Det finns inte utomlands och det betyder faktiskt något som kan, men inte måste ha med invandring att göra. Främling är butiksbiträdet på Domus, bankkassörskan på Nordea, polisen som kontrollerar ditt körkort eller hjälper dig att få tillbaka din stulna bil. Är det dem vi pratar om, människor som vi inte känner (främlingar?)

Nästa ord är ”utanförskap”. På TV4´s godmorgon Sverige säger en av programledarna att ”nu ska vi prata om utanförskapet hos ungdomar!” Men vänta lite, det ordet hörde jag visst förra veckan och då i sammanhanget invandrare. Aha! Det är alltså invandrarungdomar som avses, men nej. Det som är på tapeten idag är ARBETSLÖSHET bland dem som går ut 9:an och är unga. Utanförskap är följaktligen ännu ett illa valt ord för att beskriva något som man inte vill kalla vid dess rätta namn. Och därigenom skapas ett totalt värdelöst ord. Dessutom får vi inte glömma att för att tillhöra ”utanförskapet” dvs. vara ställd utanför gemenskapen, måste man vilja in men inte få eller kunna ta sig in på t.ex. arbetsmarknaden. Den som inte vill in, ställer sig själv utanför och begagnar sig av VALFRIHET. Det är alltså inte synd om den som kan men inte vill arbeta och inget som samhället ska lägga ner resurser på.

Om vi återgår till det första ordet, kan man undra varför det enbart talas om fientliga partier, när det gäller främlingar. Varför inte ”privatägarfientliga partier”! Eller valfrihetsfientliga grupperingar. Väljarfientliga partier finns även de, de som inte anser att människor kan avgöra själva vad de vill rösta på. De som i demokratisk ordning, har röstat fram det ”främlingsfientliga” partiet i Nederländerna. Bara för att nämna ett exempel. Det finns andra väljare i Sverige som inte heller anses kunna tycka rätt!

2 kommentarer: