fredag 11 juni 2010

Löjligt

Jag har sedan länge följt debatten i Sverige när det gäller sexuella brott. Kort sagt kan jag sammanfatta det hela på samma sätt som tänket går när det gäller alkoholdebatten. "köp gärna alkohol, men sup inte!"
Den första katastrofen är "sexköpslagen" som gör det olagligt att köpa det som är fullt lagligt att erbjuda till försäljning. Varför har ingen kommit på den geniala idén att förbjuda förtäring av alkohol trots att den försäljs helt lagligt. Effekten skulle ju bli omedelbar. Mindre sjukvårdskostnader, mindre polisiära insatser och ett systembolag som kunde klappa igen!

Men nu var det alltså våldtäkt det gäller. Ett brott lika avskyvärt som jag vet inte vad! Men i själva brottsrubriceringen ingår ordet "våld", och det gör att man tar sig för pannan när man hör/ser debatten och lagförslagen som haglar. Nu ska skillnaden mellan våldtäkt och frivilligt sex mellan två personer i stort sett avgöras genom att om den ena är berusad så är det inte säkert att hon/han (jo män kan våldtas), har givit sitt tillstånd.

Men återigen som i fallet med sexköpslagen och ifall tekniken tillämpades på alkoholpolitiken, så blir slutprodukten av ett möte kriminell ifall det finns alkohol med i bilden. Att kriminalisera eller misstänkliggöra alla samlag som har skett där den ena parten har varit berusad, skulle ju i praktiken innebära att alla hak som säljer alkohol kan slå igen. Varje ragg på en krog med rättigheter, skulle ju kunna innebära ett misstänkt våldtäktsförsök!

Det är dags att lagstiftare i Sverige slutar att gå med hängslen på byxorna (se både hängslen och livrem). Och tänk vad det kostar samhället (oss)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar